Śródpamięć

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

nigdy nie ma mnie w pełni.
co przez to rozumiem? niestabilność.
ksobność. nie dawanie się pojąć

jeśliby mi się zdechło
- a i tak prędzej, czy później to nastąpi
(nieśmiertelność i życie pozagrobowe
to smutne bajki)
- zaraz zostanę... oszpecony. zdeformowany.

przeinaczą, pozostałe na powierzchni
zipiące jeszcze skurczysyny
esk-koledzy z klas, sąsiedzi

każdy będzie pamiętał koślawiej
mniej, lub bardziej błędnie

dosztukują się wydarzenia, dopiszą melodramaty
moje niewypowiedziane słowa
("ja" - użytkownik komputera Elwro 800 Junior
- choć w rzeczywistości nawet
nie widziałem takiego cuda -

żebrzący o dwa złote, których brakuje
do flaszki denaturatu
albo złodziejowaty i pozbawiony honoru bezJa)

więc ucieka się w noc, pustą i surową
wokół - taniec z gwiazdami, nieposkramialny.
pełgają srebrne łuski. tylu mnie
tak wielu podobnych z zewnątrz
różniących się w szczegółach, albo i wcale
wymyślonych, mnie - czystych przekłamań
wybełkotanych
- bierze w dłonie okruchy, wiruje

nabijanie rytmu. epileptofilia. byle dalej!

ponad głowami wyrastają miasta
sztuczne, z łyka i kory
dobrze ukorzenione domy jednorodzinne
kamienice o rozłożystych gałęziach

przytulne pokoiki
na ścianach - lustra idealnie skrojone pod
naszą wspólną twarz

powietrze - też jakby na miarę
mieścimy się w nim cali
włącznie z cieniami

i zatracamy się, każde ja
odpływa w innym kierunku

pojutrze będzie padać grad
Michael
Posty: 2217
Rejestracja: śr 21 paź, 2009
Lokalizacja: Ex universo

Post autor: Michael »

Twój ksobny Śródwiersz robi Wrażenie. Zatrzymują na przykład: bezJa, dobrze ukorzenione domy jednorodzinne i kamienice o rozłożystych gałęziach.
Przeczytałem z ciekawością, będę wracać. :-D

Pozdrowienia.
Ostatnio zmieniony śr 21 paź, 2020 przez Michael, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek staje się tym, o czym myśli."
Morris E. Goodman w: "Sekret" (do obejrzenia w cda)
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

To nie jest gładki wiersz, bo każda strofa nadaje moc - gryzie i drapie. Czytam i wracam, nie daje mi spokoju. :rozyczka:

esk-koledzy (literówka)
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

dziękuję najserdeczniej za wpady i komenty