Pierrot i colombina

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dante
Posty: 1086
Rejestracja: śr 12 lis, 2008
Lokalizacja: Krakow

Post autor: Dante »

Komplementy Kolombinie
prawił Pierrot co chwileczkę:
„Nigdy zachwyt mój nie minie,
taką piękna masz maseczkę” .
Lecz ciekawość mnie pożera,
co pod maską ,miła, skrywasz,
czy twarzyczka twoja szczera ,
czyś brunetka, czy blond grzywa ?

Na to Kolombina rzekła:
„porzuć precz zamiary wraże !
Przez ciekawość wprost do piekła,
porzuć więc, bo się obrażę !

Nóżką wciąż tupała.
aż maseczka spadła ,
a spod niej wyjrzała
twarz złością pobladła

I odszedł nasz Pierrot zmartwiony troszeczkę,
a w głowie zrodziła się myśl nostalgiczna:
Po cóż Kolombinie chciałem zdjąć maseczkę ,
po cóż chciałem, głupi, , taka była śliczna .

-----------------------------------
Morał ? Prosty, już wielu
wie, co bajka znaczy:
Nie drap gwoździem lakieru
to rdzy nie zobaczysz
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Dante, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli wiem, że nic nie wiem, to jednak coś wiem, a skoro wiem, to nie jest tak, że nic nie wiem.Więc w końcu sam już nie wiem ,czy wiem, że nie wiem, czy nie wiem, że wiem.