od podstaw

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beata
Posty: 646
Rejestracja: ndz 19 lip, 2009
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Beata »

buduję dom

południowo-zachodnie okno
marzy o lesie, który podszedłby pod próg.
podłogom jeszcze nie chrupią w krzyżu korniki,
stół dopiero zastanawia się
czy udźwignie Wigilie i zmęczone łokcie.

schody uczą się rozpoznawać
ciężar kroków.
najbardziej brak im
tupotu dziecięcych radości.
może uda się stłumić rozczarowanie
zielonym chodnikiem.

ościeżnice wyglądają
drzwi, za którymi nie zamkniemy na głucho
ust.
w kuchni kran ma suchy nos, twardo broni wody,
opiera się rdzawej melancholii na myśl o rozbitym kubku
z napisem przewróciło się, niech leży.

jeszcze ryż zawinę w gazetę i frotowe prześcieradło
by zelżały ciężkie bierwiona bezsennych nocy.

udomowię nasze cienie.


sierpień 2009
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Beata, łącznie zmieniany 1 raz.
błyszcz własnym światłem

***
"Dziś nie szuka nikt piękna... żaden poeta -
Żaden sztukmistrz - amator - żadna kobieta -
Dziś szuka się tego, co jest powabne,
I tego - co jest uderzające!" (Norwid)