Michał Zawadowski

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

(Może niekoniecznie mistrz, może dopiero będzie.)

Pamiętam czekoladę w komodzie
srebrny wąs laskę
i tę serię zdjęć w mundurze

gdy krzyczał zbiegając po schodach
nie był tubą aniołów czy uśmiechem z dzieciństwa
był grzmotem po którym uciekałem
z braćmi do ogrodu

potem został cieniem
przylepiony do sufitu nie spływał
a my tylko stąpaliśmy po cichu
żeby nie obudzić

nasz język był zawsze mową sekwoi i wróbla
mój świat
kromka chleba poranny dziennik
nudna matura i złamane serce
jego kończył się na katarakcie
worku pigułek i podróży do łazienki

nie spytam nigdy o ojca jego ojca
suche kresy miasteczka wschodu
szablę ani samoloty

teraz pozostał oddech i wilgoć
mogę tylko ściągać pajęczynę
marzyć by syn mego syna zdążył na czas
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
telfor
Posty: 534
Rejestracja: sob 12 lut, 2011

Post autor: telfor »

mistrz nie mistrz, nie wazne czy kiedykolwiek bedzie, mnie sie podoba
mam słabość do obrazów w poezji, one przemawiają do mnie najmocniej
nie jakies wydumane prawdy, i cierpiętnicze wyznania a właśnie to co namalowane
tu tego dużo - i ja to kupuję :)

Dodano 27 Lip 2011, 14:11:

ps. czy wiersz ma jakis tytuł?
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Ma, "Chciałbym usłyszeć", przepraszam za niedopatrzenie.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Dobre obrazowanie. Dobry wiersz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

1970

przecież i tak by już odeszli
można by spojrzeć do przodu
dla dzieci wnuków i innych jutrzenek
które prędzej czy później zabłysną same
lub zawieszone przez tych
co wiedzą lepiej

w zamian

zostaje gniew
na kolejne daty
kolejne strumienie purpury
i małe głosy małych ludzi
co słuchali przy ścianie

zostaje wybaczenie
dla którego nie byliśmy urodzeni

oba związane
w węzeł pamięci
i zgrzebny płomień
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde