Z zapomnienia

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Z zapomnienia

Przyszłaś do mnie z daleka, zza pamięci zasłon,
Ze światów zapomnianych i pokrytych kurzem,
Wniknęłaś w moją duszę jakbyś znała hasło,
I w zamkniętej przeszłości budzisz wspomnień burzę.

Przyszłaś porą nadziei jak krokusów fiolet,
Jakby czas nie przeminął, nie zbladł i nie zszarzał,
Kolorowa jak kwiaty co stoją na stole
Jakby odjął się wiek ten, który mnie postarza.

Tyś to, czy wyobraźnia, co w czasie wiosennym,
Z zakamarków wyłania słoneczne westchnienie,
Co się chce dziś posilić choć wspomnieniem jednym,
Gdy na co dzień już pustka, zapomnienia cienie.

Nie zakończył się kiedyś rozwijany wątek,
Twoje listy w szufladzie, marzenia, porządek.
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/