Mój Przyjacielu

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Mój Przyjacielu

Bądź człowiekiem. Poratuj. Postaw choć kielicha.
Ręce drżą, w gębie sucho i czuję, że zdycham.

Coś mi we łbie turkocze, burzy się i kląska,
Jakieś dziwne omamy, myśli wpół przegniłe.
Rozrzutność w alkoholach, oszczędność w zakąskach,
Na pohybel, na zdrowie! Pamiętam, że piłem.

Wysokoprocentowe wiodąc rozhowory
Na górnym diapazonie przekonań i racji,
Poszły w tan uprzedzenia, kompleksy i zmory,
A początek niewinny. Od zwykłej kolacji.

Racje gdzieś zaginęły, stały się nie byłe,
Sam jeden na ulicy przy jakiejś latarni
Przylepiony, majaki marzyłem i śniłem
W objęciach myśl natrętną; chodź miła, przygarnij.

Postaw flaszkę. Nie żałuj, bo któryś kieliszek,
Myśl pijaną wytrzeźwi i głowie da ciszę.
_________________
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/