...Wątpliwości Granitowych Rozważań

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Mithril

Post autor: Mithril »

na ile potężne jest sklepienie
wpięte błękitną niewinnością puchu
do rychłego zapomnienia

płynących błyskawic
w gromie narowistych deszczy
i słońca ponad skowronkiem

jak skroń rozpalonego trądem życia
kamiennego przetrwania
pod nocą pokory się roznieca
płomienną ciszą

na ile jest godne słowo
zapięte chmurami modlitwy
żeby nie parzyło sobą ust

na krzyżach bezradności
Ostatnio zmieniony pn 03 lis, 2008 przez Mithril, łącznie zmieniany 1 raz.
Jolanta Kowalczyk
Posty: 2823
Rejestracja: śr 17 wrz, 2008
Kontakt:

Post autor: Jolanta Kowalczyk »

[quote=""Mithril""]na ile potężne jest sklepienie
dające błękitną niewinność puchu
do rychłego zapomnienia

płynących błyskawic
w gromie narowistych deszczy
i słońca ponad skowronkiem

jak skroń palącego życia
trądem kamiennego przetrwania
pod nocą pokory się roznieca
płomienną ciszą [/quote]

Jarku, dałoby radę usunąć któryś z imiesłowów czynnych?
[quote=""Mithril""]do rychłego zapomnienia[/quote]
Słowo "rychły" jest archaizmem.
[quote=""Mithril""]w gromie narowistych deszczy [/quote]
Nie pasuje mi użycie słowa "narowisty" w określeniu deszczu, nawet jako metafora. Narowisty może być koń lub człowiek.
[quote=""Mithril""]i słońca ponad skowronkiem [/quote]
Z tym skowronkiem to mnie zaskoczyłeś. Zawsze kojarzyłam Cię z czarnymi krukami, a tu.... :-D
A to prawdziwe cudeńko:
[quote=""Mithril""]na ile jest godne słowo
zapięte chmurami modlitwy

żeby nie parzyło sobą ust [/quote]

Pozdrawiam

Jola
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Jolanta Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Kowalczyk

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Wiersz piękny... co tu się dalej rozpływać...
W kwestii natłoku przymiotników odimiesłowowych popieram Jolę. Za dużo ich jest - w dodatku występują w następujących po sobie zwrotkach.

Pozdrawiam

Tomek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Tomasz Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mithril

Post autor: Mithril »

Poczyniłem retusz..........................za sugestie i odwiedziny.............Serdecznie Was Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Mithril, łącznie zmieniany 1 raz.