Miniatury różne II

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Miłość

Przez wszystko, co nas i łączy i dzieli,
Przez trud, co chęci najlepsze wypacza,
Na każdym miejscu i w każdej przestrzeni,
Razem iść tylko i wzajem wybaczać.





Miłość

Przysięgi, obietnice wśród pragnień tajemnych,
Powiew w lekkich muśnięciach wędruje po ustach,
Drżeniem pieszczot przenika dotyk ciał wzajemny,
I chwila, gdy cię nie ma, jałowa i pusta.





Zaloty

Raz się mlecz żółto-krwisty do róży dobierał,
Skarżąc się, że samotność bardzo mu doskwiera.
Róża, co się dla maku oblewała pąsem;
Cmoknij mnie pan w łodygę - mruknęła z przekąsem.





Multa paucis

Raz, gdy bratek stokrotce dozgonność ślubował,
Bez względu na dnia porę dbał o nią, miłował..
Skosił ktoś łąkę całą, aż po ścieżkę polną,
Tkwi bratek przy stokrotce i razem schną wolno.



Multa paucis (łac.) - wiele, w niewielu słowach.






Spes decipit

Pewna młoda, naiwna, lecz chętna stokrotka,
Poszła w świat z tą nadzieją, że miłość napotka.
Gładkim słowem ją ujął tasznik, na początek;
Wróciła, wraz z gromadką małych stokrociątek.



Spes decipit (łac.) - nadzieja zawodzi
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 1 raz.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/