Prawda

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Prawda

Nic nie jest takie, jakim się wydaje,
W oszustwie zmysłów, ułudzie rozumu,
Prawda wciąż własnym podąża przełajem
W samotnym tłumie – samotnie wśród tłumów.

Wyobrażenia, iluzje, wymysły,
Fantasmagorie na potrzebę chwili,
Imaginacje spraw przeszłych i przyszłych,
I relatywizm, co kanony zmylił.

Nic nie jest takie, jakim być powinno,
Zmysły upiększa poprawności maska,
W półsłówkach gesty przeinaczeń kwitną,
Półprawdom zawsze łatwiej jest zaklaskać.

Prawda sił nie ma by walić po pysku
W rozdęty rechot wszelkich niedomówień,
Wie, że pospólstwu nie przynosi zysków,
Tkwi na obrzeżach. I czeka. To umie.
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/