Jednym wierszem: Adrienne Rich - Kobiety

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Korien
Posty: 431
Rejestracja: śr 28 paź, 2009

Post autor: Korien »

[size=99px]Adrienne Rich[/size] (ur.1929)


[size=99px]Kobiety[/size]


Moje trzy siostry siedzą
na skałach czarnego obsydianu.
Po raz pierwszy, w tym świetle, mogę zobaczyć kim są.

Moja pierwsza siostra szyje strój na procesję.
Wybiera się tam jako Klarowna dama
i wszystkie jej nerwy będą widoczne.

Moja druga siostra także zajmuje się szyciem;
poprawia szew nad sercem, które nigdy w całości nie wyzdrowiało.
W końcu, ma nadzieję, że ta zwartość w piersi ją odciąży.

Moja trzecia siostra spogląda
na ciemnoczerwony strup rozsiewający zachód daleko w morze.
Jej pończochy są rozdarte, ale jest piękna.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Korien, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Korien pisze:ciemnoczerwony strup rozsiewający zachód daleko w morze
Mroczne skojarzenia nasuwa ten wers. W ogóle całość bardzo gęsta, ciąży w myślach.

Niepokojący tekst...