Wallace Stevens

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Korien
Posty: 431
Rejestracja: śr 28 paź, 2009

Post autor: Korien »

Wallace Stevens (ur. 2 października 1879 zm. 2 sierpnia 1955 ) — poeta i eseista amerykański.


[img]http://aesthetictraditionalist.files.wo ... tevens.jpg[/img]



Szary Pokój


Jednak siedzisz w pokoju, który jest szary,
Prócz srebra
Słomowego papieru,
I śmietanki
Na twojej wyblakłej białej sukni;
Może unieść jeden z zielonych korali
Twojego naszyjnika,
By pozwolić mu opaść;
Albo wpatrywać się w twój zielony wachlarz
Z nadrukowanymi czerwienią gałązkami czerwonej wierzby;
Albo, jednym palcem,
Poruszyć płatek w doniczce --
Ten płatek, który spadł z jednej z gałązek forsycji
Stojącej obok ciebie...
Czym jest to wszystko?
Wiem jak wściekle bije twoje serce.




Tatuaż


Światło jest jak pająk.
Pełza po tafli wody.
Pełza po grzbietach śniegu.
Wpełza pod twoje powieki
I rozpina swoje pajęczyny –
To dwie sieci .

Dwie sieci twoich oczu
Są mocowane
Do twojego ciała i kości
Jak do krokwi albo trawy.

Spójrz - włókna twoich oczu
Unoszą się na powierzchni wody
I po grzbietach śniegu.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Korien, łącznie zmieniany 1 raz.
Anonymous

Post autor: Anonymous »

To świetny poeta, z ogromną chęcią kupiłbym jakiś jego tomik w polskim przekładzie. A może sam masz więcej własnych tłumaczeń? Chętnie bym je poczytał.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.