Retrospekcja

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Retrospekcja

Nie ma z przeszłości ni żalu, ni gniewu,
Ścieżki zasmuceń tkwią już w mchu objęciach,
Leśne polany pełne świeżych krzewów.

Zbladło, zszarzało, jakieś stare zdjęcie,
Wykopem biegnie nowych myśli przewód,
Na złe wspomnienia już czai się więcierz.

Wszystko zostaje w naturalnym biegu;
Ujęta w księgi wciąż nieprzeczytane
Pamięć tkwi w bieli stopionych już śniegów.

Sam z sobą znowu, bezradny zostanę
Grzech się powtórzy według innych reguł,
Choć czarną chmurą wyśni się nad ranem.

Siedzę na zimnej skorupie granitu
Coś, co odległe, jakbym widział z bliska,
Pełne rozpadlin, szczelin i prześwitów.

Po zapomnianych wędrując schroniskach
Czuje się częścią nieznanego mitu,
Pamiętam kota. Czarny. Wciąż się iskał.

-
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/