Dalida

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Tomasz Kowalczyk

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Dalida - piękna, bogata, utalentowana, niezwykle inteligentna, a jednak nieszczęśliwa, bo samotna. Osamotnienie zabrało Ją z tego świata w najlepszych, najżywotniejszych i najbardziej twórczych latach. Nie mogła już dłużej żyć sama...
Kocham Ją nadal i mógłbym przedstawić wszystkie pieśni Dalidy jako moje ulubione, więc zapraszam do posłuchania sympatycznej składanki najbardziej znanych utworów.
Na początku lat 80. kupiłem płytę winylową z Jej pieśniami, wśród których była Generation 78.

http://pl.youtube.com/watch?v=WxMhkPxE9IQ
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Tomasz Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Wolę jej piosenki "z duszą", z tekstem, dramaturgią, wyciskające łzy. I bez natrętnie łomoczącego rytmu disco. Te śpiewane w Olympii. C'est fini, c'est fini la comedie albo Avec le temps, Parle-moi de lui (przejmujące, napisane po śmierci ukochanego). A zwłaszcza najbliższa mi Je suis malade. Ale w wersji bez tego faceta, który tylko mnie drażni. W wiązance, którą nam podsunąłeś, są tylko dyskotekowe. www.youtube.com/watch?v=tEQMlQTmpIE&feature=related - rzeczona piosenka i filmowe ostatnie chwile Dalidy.

http://www.youtube.com/watch?v=DWzI0Y3R ... re=related Parlez-moi de lui
http://www.youtube.com/watch?v=S4-yfdAz ... re=related Avec le temps
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Mariola Kruszewska, łącznie zmieniany 1 raz.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde