Los

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Los

Dym czarny pod niebiosa ramy smutku znaczył,
W gęstej mgle się las bliski rozkołysał drżeniem,
Płomienie jęzorami wzniosły się w rozpaczy,
Ponad strach, ponad trwogę i ponad cierpienie.

Niedokończone sprawy w niedomkniętych biurkach,
W pół przerwane uczucia, przyjaźnie i zwady,
Zgaszony nieistotnych namiętności wulkan,
Tłum się zebrał, z wieńcami, twarzy smutnych, bladych.

Nikt nie zna własnej drogi i nie zna jej granic,
Bezradność odpowiedzią na zrządzenia losu,
Ukryte przeznaczenie wszystko mając za nic,
W przyszłość wiedzie, znać którą, zrozumieć, nie sposób.

Na nic wszystkie mądrości zapisane w księgach,
Skryte w szafach bibliotek, w zaułkach i cieniach,
Mojrom dziś się zerwała haftowana wstęga,
Zostały nici bólu, żalu i zwątpienia.
Ostatnio zmieniony czw 29 gru, 2011 przez Jan Stanisław Kiczor, łącznie zmieniany 2 razy.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/