cicho

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beata
Posty: 646
Rejestracja: ndz 19 lip, 2009
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Beata »

w rozpalonym niebie tęsknota zamarza w zakładkach chmur
wczorajsze drżenia traw dziś bezcieleśnie pragną
skrzydeł świerszcza potu i zamyślenia wzlatującego
jak nietoperze w somnambuliczny księżyc

do jutra wykarczuję lęk przed pustym brzuchem pełni
niekobiecą twardością zaschłej soli rozczarowaniem kalendarza
będę bić pokłony pogańskim bogom płodności głuchym jak
Ty którego jestem pokłosiem pachnącym chlebem żniwem

codziennie wstaję chłodniejsza o kolejny bezsen
wychylam z kokonu i przepoczwarzam dojrzalej rosnąc w oczach
rozpływam w szorstkich dłoniach pod Twoją obronę uciekam
przed szronem który zapisuje na wieczność historyjkę z życia

którą przeczytasz jak życie zrobione z historyjek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Beata, łącznie zmieniany 1 raz.
błyszcz własnym światłem

***
"Dziś nie szuka nikt piękna... żaden poeta -
Żaden sztukmistrz - amator - żadna kobieta -
Dziś szuka się tego, co jest powabne,
I tego - co jest uderzające!" (Norwid)