liturgia przypadków beznadziejnych

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Beata
Posty: 646
Rejestracja: ndz 19 lip, 2009
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: Beata »

przypadki potrafią
w odróżnieniu od nas
rozpoznać moment właściwy

dziś kwestujemy
gromadząc w puszce
resztki miłosierdzia

przedrostek meta
naświetla zwyrodniałą tkankę
trzech liter
jak cud
oczekiwany wbrew naturze

z wielu dróg wyjścia
pozostała
profilaktyka biedy

zęby lepiej szczerzyć w uśmiechu
jeśli zaciskać
to słońce pod powiekami
tłumaczyć słone bruzdy
głupią namiętnością
do papierosów bez filtra
bo tylko takie pozwalają
mocniej zaciągnąć się życiem

odkąd zniknęła za drzwiami
trzeba mocniej wejść w ramy

dotrze do celu
bez względu na brak
okoliczności łagodzących

XII`2010
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Beata, łącznie zmieniany 1 raz.
błyszcz własnym światłem

***
"Dziś nie szuka nikt piękna... żaden poeta -
Żaden sztukmistrz - amator - żadna kobieta -
Dziś szuka się tego, co jest powabne,
I tego - co jest uderzające!" (Norwid)