Wers

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Wers (fr. vers, z łac. versus ? wiersz)

? podstawowa jednostka wersyfikacyjna, niemal zawsze wyodrębniona jako pojedyncza linijka tekstu. Wers można także zdefiniować jako odcinek mowy wierszowanej między dwiema pauzami wersyfikacyjnymi.

Wers składa się z: części przedklauzulowej (m.in. nagłos) i części klauzulowej. Budowa wersu ustalona jest przez reguły konkretnego systemu wersyfikacyjnego. Powtarzalność wersu w obrębie utworu jest warunkiem jego budowy wierszowej i wytworzenia się w nim rytmu wierszowego.
Wewnętrznie wersy dzielą się na jednostki w zależności od danego systemu wersyfikacyjnego ? mogą rozdzielać je np. średniówki, pauzy, wzmocnienia akcentu itp.






wg: Wikipedii
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/