Strona 1 z 1

Powtórzenie

: śr 10 sie, 2011
autor: Jan Stanisław Kiczor
Powtórzenie (łac. repetitio )

? figura retoryczna, zabieg stylistyczny polegający na wielokrotnym użyciu tego samego elementu językowego (wyrazu, zespołu wyrazów, wersów lub zwrotek) celem uzyskania rytmizacji, podkreślenia znaczenia, zwiększenia ekspresji.

Przykład: "Zieleń, zieleń, coraz więcej zieleni i przestrzeni".

Rodzaje powtórzeń:

* epifora (powtórzenie na końcu wersu)
* anafora (powtórzenie na początku wersu)
* refren
* paralelizm








wg: Słownik terminów literackich
wg: Wikpedia