Odwódki

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Odwódki
- rymowanki dla dużych dzieci, pomysłodawczyni i propagatorka to nie kto inny a Wisława Szymborska, jako zajęcie na przydługi i w innych zajęciach męczący - weekend.
To dzieła naszej noblistki, której nie brak poczucia humoru

Od burbona straszna śledziona.

Od siwuchy w brzuchu rozruchy.

Od węgrzyna dziwna uryna.

Od xeresu bieg do sedesu.

Od żywca ginie spożywca.

Od martini potencja mini.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/