O Pippi

Słowo o literaturze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Jako że avatar zobowiązuje, z przerażeniem donoszę, iż...

"Niektóre biblioteki w Szwecji wycofują – z powodów ideologicznych – ze swoich księgozbiorów książki Astrid Lindgren. Zawierają one ponoć „elementy rasizmu”. Dotyczy to głównie starszych wydań „Pippi na Morzach Południowych”.

Książki o Pippi Pończoszance masowo trafiają na śmietniki i do recyklingu lub po prostu są palone.

Władze lokalne, którym podlegają poszczególne biblioteki, twierdzą że w książkach o Pippi pojawiają się wyrażenia, które mogą być postrzegane jako rasistowskie. Dlatego biblioteki wycofują je z obiegu i zamawiają u wydawcy nowe wydania książki z 2015 roku, gdzie wyrażenia te zostały zastąpione mniej kontrowersyjnymi.

„Zużyte książki są traktowane zgodnie z normalnymi zasadami recyklingu i praktyk gospodarki odpadami”. – czytamy w specjalnym oświadczeniu."
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 3238
Rejestracja: wt 30 wrz, 2008
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Mariusz »

Ktoś jest chory, a może coś...?
każdy komentarz uczy
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Mariusz pisze:a może coś...?
hmm, a może coś na rzeczy? Nie czytałam, nie znam tych zwrotów, stąd nie mogę ani pochwalić, ani nawet zadziwić.
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.
sławek
Posty: 5
Rejestracja: wt 14 sty, 2020

Post autor: sławek »

Jakbym się ze snu budził... z koszmaru w kosz mar.
S.