Dalecy i bliscy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
semiramida
Posty: 566
Rejestracja: sob 05 maja, 2012

Post autor: semiramida »

DALECY I BLISCY

1.
byli tuż obok
sypali szmaragdowe drobiny
w najciemniejsze otchłanie

migotliwe kropelki jak szlaki

roztańczyli
słowem
jeszcze jedną przestrzeń

świetliki powracające z ziemi do nieba

2.
droga ze wzgórza prosta i piaszczysta
chociaż czysty głos chce się wzbić
ponad zgliwiałe korytarze uszu

deski w powietrzu i dzioby bez ptaków
nie ma po co iść dalej
meteoryty żyją tylko chwilę

oddechy dociskane do mchu
przestają mieć znaczenie

jak rozkoszny jest świst noża
ciśniętego w pień wiśni

nikt nawet nie pożegnał
niestrudzonych siewców

przecież nie zabraknie


3.
zostawili po sobie
doskonałą pustkę

magiczne wycie ciał
niesione gorącymi prądami
przez falujące trawy
nad równiną inkrustowaną gwiazdami

nie słyszycie ich płaczu
po tej stronie

gdzie na próżno
przypływy dobijają się
do pustynnych serc