Strona 1 z 1

nie teraz

: sob 09 mar, 2013
autor: perełka
kobietą bywam, owszem, od czasu do czasu
chociaż swoją kobiecość czuję każdym nerwem
jak muzie, której bliskie komnaty Parnasu,
tak mi nieobce zmysły, a z kolorów czerwień.

matka natura hojnie sypnęła darami
dając mi drobne dłonie oraz stópki gejszy,
lecz nie po to by nimi składać origami
tylko dźwigać ciężary – to większy, to mniejszy…

w środku jestem królewną, co z płonącym licem
swoją duszę tajemnie przystraja w purpurę
na co dzień zabieganą pszczółką robotnicą,
która kamień węgielny toczy, wciąż pod górę.

czekoladki i kwiatki oraz miłe słowa
kiedy w sercu płomienna gorączka doskwiera
i ten sztuczny uśmieszek okolicznościowy
nie sprawią ,że poczuję się nią właśnie teraz.

Re: nie teraz

: sob 09 mar, 2013
autor: Ewa Włodek
ano, kobiecie wypadło być kobietą, matką, kucharka, tragarzem, mechanikiem, kumplem i wieloma innymi postaciami z tak zwanego życia. I czynić dobra minę do nie zawsze najlepszej gry... Fajnie jest, ale tu się przyczepię:
perełka pisze: dając mi drobne dłonie oraz stópki gejszy,
lecz nie po to by nimi składać origami
tylko dźwigać ciężary – to większy, to mniejszy…
ogólnie wiadomo, co chciałaś rzec, ale z kontekstu wynika, że to stópkami gejszy miałaby peelka składać owoż origami. Może przemyśl? A może się czepiam bez sensu?
:rozyczka: :rozyczka:
moc ciepła posyłam...
Ewa

: sob 09 mar, 2013
autor: Leon Gutner
Myślę ze całkiem fajnie to zapisałaś pszczółko robotnico .
Udało ci się w całym opisie uniknąć feministycznych przytyków . :-)
Warto to obiektywnie docenić :-)

Leonowi podoba się to kobiece ujęcie kobiecości .

Z uszanowaniem L.G.

: sob 09 mar, 2013
autor: Fred
perełka pisze:matka natura hojnie sypnęła darami
dając mi drobne dłonie oraz stópki gejszy,
lecz nie po to by nimi składać origami
tylko dźwigać ciężary – to większy, to mniejszy…
Cały wiersz mi się podoba, ale chyba najbardziej to, co zacytowałem.
Brawo.
:rozyczka:

: ndz 10 mar, 2013
autor: maybe
Bardzo trafnie Perełko Podpisuję się obiema mymi dłońmi drobnymi ;-) :rozyczka:

: ndz 10 mar, 2013
autor: Jan Stanisław Kiczor
To dobra wiadomość w dzisiejszym świecie, że kobieta wie, że jest kobietą. :mrgreen:

A wiersz z przyjemnością przeczytałem

Pozdrawiam :rozyczka:

: ndz 10 mar, 2013
autor: biedronka basia
:rozyczka:
Dla uśmiechu warto było wpaść, Perełko :-)
Bardzo kobiece!

_______________

Wróciłam tutaj dzisiaj dręczona podświadomością...
i dumam tak sobie, tym razem głośno,
że wcale bym się nie zdziwila,
gdyby ten wiersz napisał mężczyzna...
:-D

: pn 11 mar, 2013
autor: atoja
:rozyczka: oto cała nasza kobiecość w tej zabieganej codzienności

:brawo:
jedynie ostatni wers
nie sprawią ,że poczuję się nią właśnie teraz.
może:
nie sprawią, że księżniczką( królewną) poczuję się teraz

: czw 14 mar, 2013
autor: Cieślik Lucyna
Twoje wiersze są piękne nie mi je komentować :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

: pt 15 mar, 2013
autor: Ania
:rozyczka:

z przyjemnością :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: