Diabeł zaprasza Józefa Becka na kawę

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
MistrzX
Posty: 156
Rejestracja: wt 16 lut, 2010
Kontakt:

Post autor: MistrzX »

Jest jedna tylko rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenna. Tą rzeczą jest honor.

Józef Beck, 5 maja 1939 roku


pan to tak pięknie powiedział
może trochę koniaku?

nie mogę
prowadzę ojczyznę

piękny mamy dziś dzień
czuje pan ten zapach?
to honor?

nie
to hiacynty

na łące widziałem śmiejące się dzieci
honor to imię dla chłopca czy dziewczynki?

pan raczy żartować

nie
raczę się winem
(patrzy na etykietę)
honor?

dość tych impertynencji

nie chciałem pana urazić
może trochę honoru na zgodę?

przecież to szarlotka

niedługo pana zostawię
muszę iść czynić honory pewnej damie

no wie pan
to już grubiaństwo

pan to pięknie powiedział
ale szczerze mówiąc
nic z tego nie zrozumiałem

jest pan zbyt przyziemny

(rozstali się w milczeniu
w powietrzu unosił się już swąd siarki)
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Gdyby diabeł wiedział co to jest 'honor', oddałby prędko swoją skórę do punktu skupu i grzecznie poprosiłby o drugą, może ludzką, może ptasią, a może nawet zwierzęcą.
Dobra refleksja.
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

Metafizycznie się zrobiło :-D Ale ciekawie. Pozdrawiam :)
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
spirytysta
Posty: 480
Rejestracja: czw 23 mar, 2017
Kontakt:

Post autor: spirytysta »

Potwierdziło się, że Beck jest w piekle :-D
Hanna L.
Posty: 2863
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

Mnie się honor bardzo pozytywnie kojarzy, bynajmniej nie z piekłem.
:rozyczka: z pozdrowieniem