Vibraslap

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

"W jednolitą dotąd biel krajobrazu wstępował zwiastun przemian — chaos."
Stanisław Lem "Szpital przemienienia"

dźwięki poboczne, prawie nie należące
do melodii głównej. brzękliny właściwie spoza nurtu.

parusetosobowa orkiestra, tłum szczerniałych
imprezowiczów. pochylone głowy. tszsz... gszszsz...
- i upstrzony na olejno, drewniany pojemnik
zapada się w ziemię. uśmiechnięci od ucha do ucha
(a nawet bardziej, uchachani aż do krwi
mający porozdzierane twarze)
sypiemy pieprz ziołowy, oregano, konfetti.

trąbki, werblątka. i znów - łamanina
uskoki, odbiegnięcia od motywu przewodniego

ten wiersz jest o miłości. im ciemniej
tym bardziej nieokreślony się staje
ja zresztą też

głęboko wierzę w życie wsteczne.
w wieczne lustra atomowe (przejrzysz się -
a po drugiej stronie - wyschła i niearomatyczna
szkieletówa. prażynka. paniena wyprodukowana
przez Star Foods. wasz wzrok się spotka
i już nie będziesz mogła
oderwać suchych oczu, zalepić powiek)

kogo tu pochowałem? odgrzeb go, poznaj
ma charakterystyczne rysy na czaszce
(najgłębsze pęknięcie - to rów nie do zasypania)

idź z nim na spacer, na loda, poderwij, daj mu
się zamroczyć. póki nie jesteś całkiem sucha
jak ten dźwięk, tszszszsz

łamią się sylaby i zwrotki, radioaktywne tremo
pęka z góry na dół. tutaj jest małe znamię
szarfa z wulgaryzmem
świeczka, co się pali na różowo

tu jest zakonspirowana dyskoteka
światełko wrośnięte w kamień
rym. chybiony. na pożegnanie.
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Florianie - ciężko się czyta Twoje teksty, w moim odbiorze są takie rozpaprane niegrzecznie mówiąc, a grzecznego słowa mi w tej chwili brak. Inaczej może to wyrażę - za bardzo tematycznie rozciągnięte.
Jak następne będą też podobne, to nie będzie zachęcało do czytania, bo w niczym się nie pozwolą zachwycić.
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

Ale dziękuję za opinię (z którą się oczywiście nie zgadzam :)