Królestwo jutra

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

Niebo zmieniono w postać ciekłą,
diabelskie oko patrzy z góry
i z prawej już szykuje piekło,
a z lewej wiszą skrętne sznury.
Dołem przepływa rzeka Lete;
krainy szczęścia zmazę znosi.
W wysokim zamku pismo święte
płonie na nowożytnym stosie.
Pod murem twierdzy smukłe drzewa
szumią o dzisiaj, wczoraj, przedtem.
Sznur świata, czy świat sznura nie wart?
Absolut kryje się w sekrecie.
Załączniki
11040855_993845760660007_6168123214603484735_n.jpg
Ostatnio zmieniony śr 17 mar, 2021 przez Julka, łącznie zmieniany 2 razy.
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4448
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Nie wierzę w takie "Królestwo jutra".

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

Tomku

To była ekfraza do obrazu i wtedy był w tym sens,
ale zgubiłam autora obrazu i nie wiem kto go namalował,
a pomysł na ekfrazy zaproponowała Administracja.
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1794
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Szkoda, że nie pamiętasz, czyj to obraz, Julko...
Tekst działa na wyobraźnię. Patrząc na dzisiejszy świat i rządzące nim prawa, jestem w stanie sobie wyobrazić nastanie takiego królestwa - bez świętości i poszanowania przeszłości. Mroczne królestwo ludzi zaślepionych tym, co podsuwa im "diabelskie oko".
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

Vesper
Mam ten obraz tylko bez autora, może uda mi się zamieścić pod wierszem,
ale nie wiem czy będę umiała.
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Awatar użytkownika
Irena
Posty: 5446
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Irena »

Zgadzam się z Vesper, tekst działa na wyobraźnię i pierwsze co pokojarzyłam...że to obraz.
Tylko tych sznurów jak dla mnie trochę za wiele.

Serdeczności :-D
" siła pióra leży w pokorze do własnego słowa"- Mithril