Strona 1 z 1

Caravaggio

: ndz 28 lut, 2021
autor: Ewa Kłobuch
tyle świętych twarzy
i twoja nieświęta
dłoń skora do bijatyk 
prowadziła przez płótna wybranych

czy nie mieliby ci za złe 
muz z których czerpałeś
pospołu z innymi mężczyznami

czy ja nie mam

Maryi z Dzieciątkiem na biodrze
tak prostej
jak prosta była pozująca dziewczyna 

albo pędzla którym kolejny raz
wpychałeś Tomaszowy palec
w otwarty bok Jezusa


dróg i bezdroży 
na których wcześniej zapada mrok
spada z konia
gdy akurat skupiasz się na świetle 

Re: Caravaggio

: pn 01 mar, 2021
autor: Leon Gutner
Ciekawe.
Zatrzymało i zamyśliło.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Caravaggio

: pn 01 mar, 2021
autor: cortessa
Piękny utwór, Ewo. Szczególnie spodobało mi się "podchodzenie" do puenty dzięki frazie:
Ewa Kłobuch pisze: ndz 28 lut, 2021 czy ja nie mam
:rozyczka:

Re: Caravaggio

: wt 02 mar, 2021
autor: Krystyna Morawska
Świetnie pokazana postać malarza o nieokiełznanej naturze.
Podobno do postaci Marii pozowała malarzowi rzymska prostytutka
Fraza czy ja nie mam stanowi idealną oś wiersza.
Ostatni wers trochę mi zgrzyta, ale jeszcze przemyślę.
Ewo - gratuluję.

Re: Caravaggio

: wt 02 mar, 2021
autor: Wiesława Ptaszyk
Lubię światło w ciemności, obrazy tego malarza, i Twój wiersz dodaję do ulubionych.

Re: Caravaggio

: wt 02 mar, 2021
autor: Pranda
Temu wierszowi można tylko przyklasnąć. Pozdrawiam

Re: Caravaggio

: śr 03 mar, 2021
autor: Vesper
I mnie Twój wiersz zachwycił, Ewo :rozyczka:
Jest przepiękny.

Re: Caravaggio

: czw 04 mar, 2021
autor: Ewa Kłobuch
Leonie, cortesso, wilgo, Wiesławo, Prando, Vesper - pięknie dziękuję:)