Gdybyś mógł

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
jankazimierz
Posty: 46
Rejestracja: pt 14 sie, 2015

Post autor: jankazimierz »

Gdybyś mógł, dobry Boże, chociaż na godzinę
rzucić pilne zajęcia, których nie brak w niebie,
i porozmawiał ze mną tak jak ojciec z synem.

Tylko co stanie się z niebiańskim młynem,
czy tam na górze sobie poradzą bez Ciebie,
jeśli zejdziesz tu do mnie na całą godzinę?

Być może wtedy na mnie zwalą całą winę,
że gdy oni, na górze tam, byli w potrzebie,
Ty ze mną rozmawiałeś tak jak ojciec z synem.

Ty jednak mi odpuścisz, bo Ty znasz przyczynę,
rozumiesz, że tak proszę nie tylko dla siebie,
żebyś zszedł tu na ziemię chociaż na godzinę.

Odpocznij od niebieskich spraw przez jedną chwilę,
raz na wieczność zapomnij o anielskim śpiewie
i porozmawiaj ze mną tak jak ojciec z synem.

Widzisz, trzeba poprawić złą świata machinę.
Jak to zrobić - chcę spytać. Tu nikt tego nie wie.
Może by wystarczyło, gdybyś przez godzinę
porozmawiał z człowiekiem tak jak ojciec z synem?
Ten kto idzie za tłumem, nie dojdzie dalej niż tłum. Ten, kto idzie sam, dojdzie w miejsca, do których nikt jeszcze nie dotarł.
Albert Einstein
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4449
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Jestem pod wrażeniem. Świetna, mądra vilanella.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Hanna L.
Posty: 2863
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

Jaki prawdziwy ten wiersz. Żebysz tak....Z przyjemnością przeczytałam :rozyczka:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1361
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Gratuluję! To jedna z najlepszych vilanelli, jaką ostatnio czytałam.
:rozyczka:
Awatar użytkownika
Pranda
Posty: 278
Rejestracja: ndz 13 gru, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pranda »

Trudna forma, poukładana treść - ukłony! Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Wydaje mi się, że vilanella jest Twoją ulubioną formą - świetna.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Awatar użytkownika
Irena
Posty: 5446
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Irena »

:-D Tyle uroku w Twoich słowach, że ten dzisiejszy zimny i deszczowy dzień jakoś się ocieplił.

Serdeczności.............................................Ir
" siła pióra leży w pokorze do własnego słowa"- Mithril