Strona 1 z 1

wozak (na podstawie Wózka W. Hasiora)

: wt 15 cze, 2021
autor: Ewa Kłobuch
postawili na tobie krzyżyk
przez noc synku będę cię wiózł
córeczko z grudką gliny pod główką

wcale nie urodzinową świeczkę zapalę
rozpłynie się wytopi w użyczonym cieple
a tobie zimno
gdy tak patrzę przez lustro
już nie wiem

po kim ta żałoba
komu pomnik stawiają synku
gdzieś po wybojach będę cię wiózł córeczko
i bedą uciekać z nas sny
jak spod nóg droga

zamiast kołysanki
zgrzyt zazębiających się krzyżowych ramion
terkot kół
w szorstkiej pieszczocie
nadzieja i zguba

Re: wozak (na podstawie Wózka W. Hasiora)

: wt 15 cze, 2021
autor: Krystyna Morawska
Ewo, wyraziłaś wierszem takie emocje, że nie potrafię użyć innych słów, a nawet nie wolno mi.

Re: wozak (na podstawie Wózka W. Hasiora)

: śr 07 lip, 2021
autor: cortessa
Umknął mi Twój wiersz. Stylizacja znakomita. Przypomniał mi się Paul Celan.
:rozyczka:

Re: wozak (na podstawie Wózka W. Hasiora)

: śr 07 lip, 2021
autor: Leon Gutner
Z ogromną przyjemnością odczytu.

Uszanowanie L.G.

Re: wozak (na podstawie Wózka W. Hasiora)

: pt 06 sie, 2021
autor: Pranda
Umknął mi ten utwór. Jest świetny - wielka satysfakcja podczas czytania. Pozdrawiam