Klucze

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

Pewnego dnia się zjawił, ten co wszystko może.
Przewrócił łódź i mówi: dam ci lądu skrawek.
Jakiś czas będzie znikał, zmieni się w przestworze.
Wtedy staniesz na niczym, a ja się nie zjawię.

Gdybyś potrafił ręce na skrzydła zamienić,
nie spadniesz na dno pustki, bo pustka dna nie ma.
Jest twardy grunt i przestrzeń i woda na ziemi.
Jeśli we wszystko zwątpisz – rozstąpi się ziemia.

Zatopiony pomyślał - mam do szczęścia klucze,
których mi żaden żywioł łatwo nie zabierze.
Wiarę, że chociaż woda mój dobrobyt spłucze,
miłość zdrowie i życie, złowi go więcierzem.

Bogacz w przepychu willi, jak żebrak bezdomny,
na ślepym koniu jedzie, niepewny przyszłości.
Może wyrzucić z siodła, lub drogi zapomni.
Szczęście żyje w oddechu i w bliskich miłości.
Ostatnio zmieniony sob 19 cze, 2021 przez Julka, łącznie zmieniany 1 raz.
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Hanna L.
Posty: 2860
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

Ładny wiersz, Julio. :rozyczka:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1448
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Odbieram jako przypowieść o kluczach - z przyjemnością.

Pewnego dna,
na koniu jadzie - chyba do poprawki.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

Hanna L. pisze: pt 18 cze, 2021 Ładny wiersz, Julio. :rozyczka:
Pozdrawiam
Hanna L."
Dziękuję bardzo, to takie myśli z życia wzięte.
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

wilga pisze: sob 19 cze, 2021 Odbieram jako przypowieść o kluczach - z przyjemnością.

Pewnego dna,
na koniu jadzie - chyba do poprawki.
wilga
Bardzo dziękuję za wskazanie błędu. Czasem się czyta kilka razy
i wyskakuje sobie literówka.
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4448
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Ładny, spokojny wiersz. Przeczytałem z przyjemnością.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

Z przyjemnością przeczytałam Twój wiersz, Julko! a pointę przytulam :rozyczka:
Awatar użytkownika
Pranda
Posty: 278
Rejestracja: ndz 13 gru, 2009
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pranda »

Pięknie skonstruowany wiersz rymowany... I wielka przyjemność czytania... Pozdrawiam