Z życiowej ryciny

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Julka
Posty: 1692
Rejestracja: pn 14 lut, 2011
Lokalizacja: Kamienna Góra
Kontakt:

Post autor: Julka »

wąskie i kręte ścieżki wśród pól rozrzucone
prowadziły w tajemnic leśnych uroczyska
bose stopy jak skrzydła dawały się ponieść
do szczytu stromej góry choć nie była blisko

dziewczynka z tej ryciny nie czuła upału
braku wody zmęczenia ani niedosytu
boski dar piękna chwili ogarniał ją całą
i rozpierało szczęście w głębi duszy skryte

choć sieroca niedola miała ostre kolce
gorzki owoc tarniny wciskała jej w usta
uczyła się jak czytać szczęście spływające
w pięknym szczebiocie ptaków i kałuży lustrach

Jakby dobry Bóg dla niej rozsiewał złudzenie
po rozkwieconych łąkach złotych łanach zboża
rozbawiony wiatr zbierał wersy z jej imieniem
huczał - że te ostanie zrzuci na bezdroża
01 09 2021r
To tylko ja
Czasem w poezji bywa i tak:
Zasiejesz zboże, wyrośnie mak.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4444
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Piękna opowieść, Julko!

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Hanna L.
Posty: 2860
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

I mnie urzekł Twój wiersz :rozyczka:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1361
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Ciekawie zbudowana narracja! Moje gratulacje za świetny utwór!
:rozyczka:
Awatar użytkownika
Margot
Posty: 404
Rejestracja: śr 01 lip, 2020
Lokalizacja: Sheffield

Post autor: Margot »

Przecudny wiersz! Doskonała lekkość w rymowaniu. :rozyczka:
It is my happiness in you that you don't know me yet.
/Andrzej Partum/
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1447
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Natura zawsze jest pociechą. Z przyjemnością, Julko.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7872
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Przyjemne.
I bardzo ładnie zakończenie.

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
felicja
Posty: 370
Rejestracja: pn 19 kwie, 2021

Post autor: felicja »

Piękny wiersz. :rozyczka: