Strona 1 z 1

Zatrzymane

: sob 30 paź, 2021
autor: Michał Gajda - ku pamięci
Widzisz chwilę z przyszłości czy wspominasz przeszłość,
siedząc na schodach domu, gdy próbujesz łapać
winny smak cienia sadu i chlebowy zapach
pszenicznej sierści ziemi zmierzwionej po deszczu.

Maki dawno przekwitły; ich dojrzałe ziarno
usypało się w kurhan na drewnianej tacy.
Wszystko takie zwyczajne, a jednak inaczej
błyszczy staw przy ogrodzie lustrzaną emalią.

Odmiennie niż zazwyczaj, niespokojnym gwarem
żaby toczą canzony i fugi sitowia.
Jeśli zechcesz, powtórzą swój koncert od nowa,
a słońce się zatrzyma, żeby świecić dalej.

Między wczoraj a jutrem wolno zmierzasz mostem
rozpiętym gdzieś wysoko na skłębionej chmurze.
Chciałbyś jeszcze w tym miejscu pozostać na dłużej,
chociaż zostać na zawsze byłoby najprościej.

Re: Zatrzymane

: sob 30 paź, 2021
autor: Hanna L.
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Re: Zatrzymane

: ndz 31 paź, 2021
autor: Leon Gutner
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Re: Zatrzymane

: ndz 31 paź, 2021
autor: Vesper
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Re: Zatrzymane

: wt 02 lis, 2021
autor: cortessa
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Re: Zatrzymane

: ndz 07 lis, 2021
autor: Tomasz Kowalczyk
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Re: Zatrzymane

: ndz 07 lis, 2021
autor: księżycowa
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Re: Zatrzymane

: wt 07 gru, 2021
autor: Pranda
:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: