hopka

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
korneło
Posty: 261
Rejestracja: czw 23 gru, 2021

Post autor: korneło »

już prawie nikomu z bliskich nie jest dane
żyć przy tej drodze
o zapadającym się profilu
zatrąca rzepazyskiem
z poboczy wypełza zapasiona trawa
samochód bierze kurz i wspomnienia

zawsze wyjeżdżałem stąd spokojniejszy
o zauroczenie niepozornym życiem
spokrewnionych i znajomych
kobiet ze swoją dosianą w rowku pleców
grządką aksamitek lub jakobinek
graniczną wyjagniąjącą przelotny błękit
który nie wybacza tak szybko jak progi gitary z głośnika

życie spowalnia przepust dopływu Warężanki
obok na cmentarnym wzgórzu matka grzeje miejsce
dla najstarszej siostry która zawsze pod ręką