Strona 1 z 1

Faceboton 8

: czw 10 mar, 2022
autor: Leon Gutner
Kiedy odwiedza stare miejsca wszystkie wydają
się być nowe. Najpierw spacer po mieście.
Potem droga krzyżowa pod krzyż.
Dziurawy chodnik po drodze do szkoły.
Potknie go jeszcze raz.

Krople deszczu w lesie o smaku lodów.
Pejzaże ze zdjęć. Na zdjęciach to czego
nigdy nie było. Poza tym sporo niepoznanych
szlaków. Kaw do wypicia. Pozostawionych
bezmyślnie myśli w dźwiękach zdublowanych kroków.
Los lubi podwajać.

Mijając dom zawiesza wzrok na dachu.
Wybuchał nowym rokiem i strzelał rozstaniem.
Odpoczywa w ciszy. Nieszczęścia i szczęścia
zrzucił po ostatniej północy. Zabrakło widoków
na przyszłość. Sztuczne powinny być tylko ognie.

To pierwszy i ostatni raz zanim zniknie.
Pozaciera ślady. Byle tylko było że już
niczego nie będzie. Zasklepi ciągły brak
pojęcia dlaczego ona nie rozumie.
I znowu kocha.

Tym razem po czterdziestce.

Re: Faceboton 8

: pt 11 mar, 2022
autor: Tomasz Kowalczyk
Lubię taki styl pisania. Wiersz przeczytałem z przyjemnością.

Pozdrawiam

Re: Faceboton 8

: pt 11 mar, 2022
autor: Leon Gutner
Z przyjemnością dziękuję Tomku.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Faceboton 8

: pt 11 mar, 2022
autor: Krystyna Morawska
Leo, dziękuję za piękną i nostalgiczną podróż.

Re: Faceboton 8

: sob 12 mar, 2022
autor: Leon Gutner
Dziękuję Wilgo za towarzystwo w podróży.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Faceboton 8

: ndz 13 mar, 2022
autor: Wiesława Ptaszyk
Cały wiersz przeczytałam z uwagą, ale przy ostatniej cząstce bardziej zabiło mi serce.

Re: Faceboton 8

: ndz 13 mar, 2022
autor: Leon Gutner
Dziękuję Ptaszyku . Bardziej niż bardzo.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Faceboton 8

: śr 16 mar, 2022
autor: ćma
Leon Gutner pisze: czw 10 mar, 2022 Pejzaże ze zdjęć. Na zdjęciach to czego
nigdy nie było.
Jakże to prawdziwe :rozyczka:

Re: Faceboton 8

: śr 16 mar, 2022
autor: Leon Gutner
Dziękuję Ćmo równie prawdziwie.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Faceboton 8

: pt 18 mar, 2022
autor: maybe
Czytałam już gdzie indziej, byłam pod wrażeniem. Tutaj :rozyczka:

Re: Faceboton 8

: pt 18 mar, 2022
autor: Leon Gutner
Tutaj i gdzie indziej dziękuję najmocniej May.

Z uszanowaniem L.G.

Re: Faceboton 8

: pn 19 wrz, 2022
autor: Vesper
Bywają takie odwiedziny i spacery, które rozrywają serce. Tak, że potem krwawi wiele długich lat, albo... już zawsze. Nie oszczędzasz czytelnika, zadajesz mu niełatwy temat do przerobienia. Pozostaje jak mantra powtarzane: "Byle tylko było że już/ niczego nie będzie"...

Re: Faceboton 8

: wt 20 wrz, 2022
autor: Leon Gutner
Dziękuję Ves za Twoje odwiedziny.
I przerobiony temat.
Refleksje bezcenne.

Z podziękowaniem L.G.

Re: Faceboton 8

: śr 05 paź, 2022
autor: Hanna L.
Leonie, z przyjemnością znowu :rozyczka:
Pozdrawiam

Re: Faceboton 8

: śr 05 paź, 2022
autor: Leon Gutner
Z podziękowaniem Hann.

Ukłony L.G.