Przebłyski

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Dziś poniedziałek. W torbie na ramię
zawsze noszę szkicownik i ołówek.
Kiedy nie ma światła, powstają słowa.
Byle jak upchane nie dadzą radości,
tylko słodko-gorzki zapach,

tak dobrze znajomy.
Wdycham razem z powietrzem.

Teraz wszystko łączy się w całość -
ciemność zaczyna jaśnieć. Znikam
w tym blasku, gdzie czas będzie
zmieniony w stertę liter i obraz.

Ten wiersz zatrzymam dla siebie.
Jest w nim trochę ciepłego bólu,
którego nie chcę nikomu oddać,
gdyż wraca od rzeczy niewidzialnych.

W ciszy dzieje się najwięcej.
Ostatnio zmieniony czw 07 mar, 2024 przez Krystyna Morawska, łącznie zmieniany 2 razy.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4451
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Krystyna Morawska pisze: czw 07 mar, 2024 W ciszy dzieje się najwięcej.
W ciszy dochodzą do głosu myśli: najpierw te pierwszoplanowe, codzienne, później niespodziewane pomysły, które pojawiają się nie wiadomo skąd...

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7880
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Bardzo często tak jest że słowa powstają gdy nie ma światła.
Ileż to wierszy powstało przed zaśnięciem - w ciszy i bez świateł.
To dobrze znajomy wiersz dla Leona.

Z przyjemnością L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Krystyna Morawska
Posty: 1450
Rejestracja: czw 04 cze, 2020
Lokalizacja: Toruń

Post autor: Krystyna Morawska »

Leo, Tomku - dziękuję za zatrzymanie się i podzielenie refleksjami.
- żeby sędzia nie zaznał radości w sądzeniu -
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1361
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Krystyna Morawska pisze: czw 07 mar, 2024 Teraz wszystko łączy się w całość -
ciemność zaczyna jaśnieć. Znikam
w tym blasku, gdzie czas będzie
zmieniony w stertę liter i obraz.
To chyba kwintesencja tego niezwykle ciekawego wiersza.
:rozyczka:
Hexe
Posty: 1151
Rejestracja: pn 05 sie, 2013

Post autor: Hexe »

...czas będzie
zmieniony w stertę liter i obraz... ciekawa fraza. Pozdrawiam :rozyczka: