Modrak

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
biedronka basia
Posty: 2459
Rejestracja: śr 13 lip, 2011
Lokalizacja: Niemcy

Post autor: biedronka basia »

Modrak

Pewien bławat miły zbożom,
zalotny atrament,
przed zachłanną chronił burzą
pigment - życia diament.

Chociaż grzmiała i płakała:
daj mi niebo twoje.
Nie, nie oddam - on powiada,
póki w zbożu stoję.

Przeszła burza w głuchą ciszę,
inny tuli błękit.
Głowacz wyrósł ponad zboże
wyjątkowo piękny.

Świt zanurzył się w promieniach;
blaskiem kwiat powitał.
Dusza w chabrze z odrętwienia
budzi się w zachwytach.

Kim ty jesteś mgło złocista,
co skroń moją głaszczesz?
Tobie oddam barwę serca,
jeśli tylko zechcesz.

Aura sierpnia rozpaliła
pana pośród łanów.
I w objęciach swych zatrzymał
słońca pierś rozgrzaną.

Jak obiecał tak się stało;
cud indygo spłonął.
Słońce go obdarowało
szarości koroną.

(2011)
Basia - biedronka