jak wtedy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

adaś na rynku króluje
kwiaciarki i gołębie
echa minionych dni

tylko nas tutaj nie ma
jak wtedy
i nie ma już lili

wyjaśnienie dla Jana:


Lili Drogi Janie
dziewczęcia przezwanie

i również kafejka
urocza niewielka
przy Grodzkiej pod pierwszym

tu czasami wierszem
przemówił poeta
lub inny literat
błysnął frazą zgrabną
wypiwszy poranną
kawusię z koniaczkiem
i następnie maczkiem
spisał na serwetce
co szeptało serce

tak było lecz dzisiaj
klnę się że nie zmyślam
fast foody w jej miejsce
żal lepiej pomilczę

P.S.
w "Lili" Majakowski
podobno też gościł
i może stąd nazwa
wiadoma wszak sprawa
że muzą poety
(przekleństwem niestety)
piękna Lila była
Brik brzmiało nazwisko
i to chyba wszystko
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,