Strona 1 z 1

Łaskawym okiem spojrzyj na mnie, Panie...

: pt 28 lut, 2014
autor: Liliana
Łaskawym okiem spojrzyj na mnie, Panie...
(norwidowską strofą)

Nie wszystek umrę, jakaś cząstka przecież
W łańcuchu życia po mnie pozostanie,
Ciągłość pokoleń i słów kilka wierszem,
Więc ciesz się, Panie.

Zastęp aniołów wysyłaj przed bramę,
Niechaj gotują dla mnie powitanie,
Niech głośne wokół rozlegnie się salve,
Jam gotów, Panie.

A kiedy w progach Twoich znajdę ciszę,
Po trudach życia wieczne spoczywanie,
Piękny ci pean w podzięce napiszę,
Uwierz mi, Panie.

A może zgrabny limeryk wysmażę,
(By cię rozbawił, gdy smutek nastanie)
Na skrawku nieba, i przyniosę w darze
Ja tobie, Panie.

Bo przecież w niebie nie może być nudno,
Dopuścisz chyba psoty, żartowanie,
Niewinny flircik z anielicą rudą,
Czy nie tak, Panie?

Więc nie przekreślaj mej rogatej duszy,
Co czasem grzeszy poprzez zaniedbanie,
Bo ona wiernie będzie tobie służyć,
Przyrzekam, Panie.