Sen

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Sen

z inspiracji - Bolesław Leśmian "Sen"

Śniło mi się, że w piekle osiadłeś,
Zgrzebny worek przywdziawszy na grzbiet,
W towarzystwie aniołów upadłych
Pokutować za winy swe chcesz.

Ciekawością wiedziona, zajrzałam,
Żar piekielny już czułam i swąd,
Wszystkie grzechy wybaczać ci chciałam,
Taka żałość targnęła tam mną.

Nagle widok się oczom ukazał:
Jasny pokój, fotele i stół,
Na kanapie diablica przejrzała,
Ty w przyklęku u chudych jej nóg.

Szlag mnie trafił, bo cóż to za kara,
Niczym bańka mydlana, prysł żal,
Zgiń, przepadnij! Ja zbudzę się zaraz,
By garściami, co życie da, brać.
Ostatnio zmieniony pt 05 wrz, 2014 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,