lipcowo /z altankowych rozmówek/

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

stareńka lipa brzemienna kwieciem
zaprasza byśmy pod nią usiadły
i coś tam szepcze o dawnym świecie
o życiu jakie tu wiodły panny

siadajmy zatem nadstawmy ucha
niechaj się snuje pieśń nad pieśniami
bo przecież zawsze warto posłuchać
o tym co miało miejsce przed nami

kto zamieszkiwał kiedyś altanę
kto się radował a kto się smucił
kto chwalił z wdziękiem urodę panien
kto je rozkochał a później rzucił

lipcowy księżyc tę pieśń pozłotą
ozdobi niczym w grudniu choinkę
zadamy sobie pytanie – po co
los nas postawił tu nie gdzie indziej

lecz czy zdołamy znaleźć odpowiedź
los swoich planów nie zdradza łatwo
(wielu przed nami łamało głowę)
co nam przeznaczył wciąż jest zagadką
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,