[***Tam wraca słowo...]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

jest takie miejsce
na górce pod lasem (…)
tam wraca każde słowo

(Wiesława Ptaszyk, wiersz „axis mundi”)


Tam wraca słowo i każda myśl,
skradziona echu minionych dni.
Szczęśliwa chwila, kiedy we śnie
znów jestem tam, gdzie tak pachniał chleb,
(i tak smakował, z masłem czy bez,)
a skry radosne rozrzucał piec.

Gdzie czułe ręce z rana po noc
dbały niezmiennie o skromny dom.
Umiały każdy uśmierzyć ból,
spędzały troski z serc oraz czół.
Im dalej w życie, tym bardziej żal,
że to, co było odebrał czas.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,