Nadzieja i Optymizm

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zdzisław
Posty: 437
Rejestracja: śr 15 lis, 2017
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Zdzisław »

Gdy Nadzieja i Optymizm w jedno legną łoże,
kiedy któreś nawet zwątpi, to drugie wspomoże.
Ostatnio zmieniony pn 24 sie, 2020 przez Zdzisław, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Zdzisławie,
1. Zwracaj uwagę na akcenty, jakie rozkładają się wewnątrz wersów.
2.
Zdzisław pisze:kiedy któreś nawet zwątpi, to drugie wspomoże.
Słowo "nawet" jest w zdaniu źle zastosowane. Mam na myśli szyk.
3. Dlaczego "nadzieja" i "optymizm" wielką literą? To nadużycie. Wiem, jak się będziesz tłumaczysz, napiszę więc: bez przesady.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Zdzisław
Posty: 437
Rejestracja: śr 15 lis, 2017
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Zdzisław »

Tomaszu,
1. Masz prtawo zwracać uwagę. Jednak dla mnie są ważniejsze nie sztywne reguły, tylko płynność czytania i przekaz. Utrzymuję podstawowe zasady.
2.Może być "kiedy nawet któreś...", ale to już zmienia lekko przekaz.
3. Ponieważ wiesz, jak będę tłumaczył, napiszę inaczej - tu duże litery mają znaczenie. Podpowiem, że oznaczają nie tylko stan, emocje, ale i... rozumiem, że wiesz, więc nie będę kończył.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Płynność czytania i przekaz?
Kosztem semantyki?
Ale tu nie chodzi o sztywne reguły, tylko o wiedzę dotyczącą znaczenia poszczególnych słów, o składnię.
Trzeba ją posiąść, następnie zastosować, a nie tłumaczyć się koniecznością zachowania "płynności czytania i przekazu".
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Zdzisław
Posty: 437
Rejestracja: śr 15 lis, 2017
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Zdzisław »

Tomaszu, jeszcze nie narzekam na nieumiejętność rozumienia znaczenia słów.
Zostaniemy przy rozbieżnych zdaniach.
Pozdrawiam.