Strona 1 z 1

oko w kosmosie

: wt 12 lip, 2022
autor: Latima
oko w kosmosie
( po obejrzeniu pierwszych zdjęć)




w nanosekundzie
odkrył swoje najstarsze oblicze
rozpadając się
(z główki mniejszej od szpilki krawieckiej)
na miliardy światów
( a świat pochodzi od światła)
i trwa w nieograniczoności
rodząc pytania

o praprzyczynę
o granice
o zakończenie

nieistniejące dla niego mrówki
( żartobliwie nazywane homo sapiens)
stopą ugniatają szczyty
pokonują barierę dźwięku
zajrzały od wnętrza atomów

dzieci we mgle
nie potrafiące udzielić odpowiedzi
czy zdążą zjeść kolację