Strona 1 z 1

Pora umierać

: śr 05 gru, 2012
autor: Monika_S
Przed chwilą skończyłam oglądać film "Pora umierać" i naprawdę polecam, bo jest wart poświęcenia mu półtorej godziny.
Film najogólniej mówiąc porusza temat starości, nieuchronnego zbliżania się do śmierci. Główną bohaterką jest Aniela, starsza pani żyjąca samotnie w dość dużym domu. W jej postać wcieliła się Danuta Szaflarska, nota bene grająca w tym filmie znakomicie. Jedynym towarzyszem Anieli jest pies, a raczej suka. Raz na jakiś czas odwiedza ją również syn. Bohaterka jest pogodzona ze światem, do którego podchodzi z dystansem, czasami wręcz żartobliwie. Jej zmartwieniem wciąż pozostaje jednak dom, który chciałaby odremontować, przywrócić do dawnego stanu.

Ogólnie film refleksyjny, mnie bardzo poruszył.




: czw 06 gru, 2012
autor: maybe
Oglądałam i też polecam. Szaflarska wspaniała w roli Anieli. Film refleksyjny i - dla niektórych - może być nudnawy, ale warto obejrzeć cały dla zakończenia.

: czw 06 cze, 2013
autor: Mariola Kruszewska
Ja go w końcu obejrzałam. Szczerze mówiąc, spodziewałam się lepszej fabuły, głębszej myśli, ale, jak już stwierdziłam wyżej, dla Szaflarskiej warto. Bardzo lubię tę aktorkę, ma coś niedefiniowalnego, co znamionuje damy.

: czw 14 lis, 2013
autor: Mariola Kruszewska
Emisja dziś 22.25 na Dwójce.