Strona 1 z 1

stop nienawiści w internecie

: wt 06 lis, 2012
autor: iskierka
Nie wiem, czy tu taki wątek mogę założyć, ale z tego, co przeczytałam,
to jest temat Pogadajmy - dyskusje na serio. To pogadajmy.
Co myślicie nt. nienawiści, chamstwa, obrażania się w internecie i poza nim?

: śr 07 lis, 2012
autor: Mariola Kruszewska
iskierka pisze:nie wiem, czy tu taki wątek mogę założyć
Forum nasze z założenia służy do prezentacji własnej twórczości i dyskusji wokół niej. Do tego działu rzadko zaglądamy, bo na różne tematy, pozaliterackie, gada się na wszelkich różnych forach społecznościowych. Ale, oczywiście, możemy pogadać i tu o tym, co boli i cieszy.

Co do meritum, chyba burzliwej dyskusji na ten temat się nie spodziewam, bowiem odpowiedź będzie dla wszystkich, jak mniemam, taka sama.

Na forum jak w życiu realnym - ludzie i ludziska. Kto chamem na uczelni, w fabryce, przy pługu, chamem i przy klawiaturze. Może nawet przejawy nieco grubsze, bo większa, choć złudna, peleryna anonimowości.

: sob 10 lis, 2012
autor: Monika_S
Internet daje wiele możliwości. Jest również miejscem, gdzie wiele osób wylewa swoje żale, kompleksy. Wystarczy poczytać komentarze pod jakimikolwiek wiadomościami sportowymi czy innymi. Ludzie lubią krytykować, ponieważ mogą się wyładować i czuć się lepszymi od sąsiada i paradoksalnie nie likwiduje to kompleksów, a wręcz jeszcze bardziej je pogłębia. W Internecie jest bardzo dużo agresji, złości, zawiści, a to ze względu na tę pelerynę anonimowości, o której pisała Mariola. Jako ludzie mamy pewną skłonność do tego, aby krytykować, zazdrościć i jest to zazdrość nieproduktywna, ponieważ jeśli zazdroszczę sąsiadowi samochodu, to może to być dla mnie motywacja, aby pracować i też sobie taki kupić, ale na ogół spora część ludzi zatrzymuje się tylko na etapie zazdrości, krytyki i agresji, bo zawsze łatwiej kogoś obrazić, skrytykować niż dać coś od siebie.

: sob 10 lis, 2012
autor: iskierka
Moim zdaniem powinny być kary za takie zachowania, wgl nie powinno być
takiego zachowania. Nie tylko w internecie, ale też poza nim.

: pn 22 cze, 2015
autor: karola8
nie powinno tego być ;/ale niestety coraz częściej się to zdarza