Strona 1 z 1

Szekspir, Cervantes, de Vega

: ndz 24 kwie, 2016
autor: mundekwawa
Szekspir i Cervantes zmarli tego samego dnia. Dziwny przypadek.

Cervantes stwierdził, że Lope de Vega jest dziwnym wybrykiem natury, a teraz sam pochowany jest przy ulicy, której patronem jest.. de Vega

: ndz 24 kwie, 2016
autor: Mariola Kruszewska
Wyszperane w Necie:

Choć M.Cervantes i W.Shakespeare (W.Szekspir) zmarli 23 kwietnia 1616 roku...NIE ZMARLI tego samego dnia...NIE!

Wyjaśnienie, bo dochodzenie już kiedyś, kiedyś przeprowadziłam:

W.Szekspir zmarł 23.04.1616r ...w Angli, M.Cervantes zaś 23.04.1616r w Madrycie, w Hiszpanii.

No właśnie ...z "odległości" wynika ta różnica...czasowa...he, he...

Dobra...więc tak:

Data śmierci Szekspira określona jest na 23 kwietnia 1616r wg kalendarza rzymskiego (Juliusz Cezar 45 p.n.e. - rok miał 365 dni czyli 12 miesięcy, co 4 lata 366 dni ; ale rok słoneczny ma 365 dni, 5 godzin, 48 minut i 45,98 sekunt; Anglia przyjęła kalendarz gregoriański we wrześniu 1752r, wtedy to wrzesień w Angli miał zaledwie 19 dni...;-))

A data śmierci M.Cervantesa na 23 kwietnia 1616r wg kalendarza gregoriańskiego (Hiszpania zmieniła kalendarz z rzymskiego na gregoriański 4-go października 1582r / tj. 5 .10.1582r był - 15.10.1582r, gdyż Papież Grzegorz XIII wymazał w 1582r 10 dni (od czwartku - 4.10 do piątku 15.10 ) i stąd rok 1582 miał TYLKO 355 dni...)

Tak więc choć i Cervantes i Szekspir zmarli 23-go kwietnia 1616 roku, to jednak wcale NIE ZMARLI tego samego dnia... Cervantes zmarł 10 dni przed Szekspirem.

Ot... CIEKAWOSTKA taka.

: ndz 24 kwie, 2016
autor: mundekwawa
A więc i Cezar był w to zamieszany?


:rozyczka:

: wt 21 lut, 2017
autor: obnasma12
jednak był ;p