wystawa

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Colett
Posty: 3717
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Gdzieś w Małopolsce

Post autor: Colett »

Wystawa

Tuż po dziesiątej promień słońca, zalegający zakurzoną podłogę, zahaczył o wysokie obcasy. Towarzyszące im męskie mokasyny zdecydowanym krokiem podążały wzdłuż ścian obwieszonych pracami nieznanego artysty. Nagle stukot szpilek przestał brzmieć miarowo - przystanęły, by po chwili cofać się i przybliżać do oglądanego właśnie portretu. Wyglądało to tak, jakby ich właścicielka próbowała odnaleźć właściwy punkt widzenia. Chociaż obraz nie miał nic wspólnego z perspektywą, mokasyny również podjęły wysiłek i podążyły za szpilkami. Kolorystyka oglądanego dzieła wymuszała nijako ten niezamierzony taniec- dwa do przodu, trzy do tyłu.

Umieszczone nad prostą ramą reflektory, kierujące przyćmione światło na obraz, wydobywały z ukrytej w półcieniu twarzy całą gamę uczuć. Również oczy, chociaż ledwo widoczne, kierowały intensywne spojrzenie na oglądających i gdyby nie świadomość,
że to tylko wystawa, rzekłbyś, że patrzy na ciebie sam bohater obrazu. Spojrzenie przenikliwe a mimo łagodne, odbijało zakamarki oświetlane przez stojącą tuż obok latarnię. Męska postać, wyraźnie pragnąca wtopić się w ścianę budynku, spoglądała wprost na stojących przed płótnem. Wyobraźnia nasuwała obrazy żywcem wzięte z paryskich opowieści o kloszardach z Montparnasse, nakazując widzowi oczekiwać na ujęcie dalszego ciągu tej nieopisanej słowem historii na kolejnym malowidle.

Czas upływał. Promień przestał omiatać kąty wynajętej sali, pozostawiając je blaskowi elektrycznych punktów rozwieszonych pod sufitem. Nawet kurz zniknął zadeptany tysiącami śladów czółenek, adidasów i sandałów.

Nie zmienił się jedynie obraz. Nadal czekał na spojrzenie tej, która przed laty stanowiła jego siłę, dawała wyraz jego obrazom, sprawiała, że pędzel odnajdywał barwy obce naturze a oddające swoimi odcieniami tyle nagromadzonych emocji i nieokazanych uczuć.


[img]http://www.arz.umcs.lublin.pl/wizytowka ... 0Rouge.jpg[/img]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Colett, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaskocz mnie, zaintryguj, zainspiruj
a wtedy - kto wie - może powiem Ci kim jestem...
Tomasz Kowalczyk

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Z pewnością trzeba umieć oglądać dzieła sztuki...
[quote=""Colett""]Nie zmienił się jedynie obraz. Nadal czekał na spojrzenie tej, która przed laty stanowiła jego siłę, dawała wyraz jego obrazom, [/quote]
Pierwszy zaimek może odnosić się do obrazu, jednak drugi już tylko do artysty. Myślę, że trzeba coś zrobić z powtórzeniami "obrazu" i "jego".

Pozdrawiam

Tomek
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Tomasz Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Widzę, Ewo, że nie tylko rymy są Ci bliskie. Ciekawa proza :rozyczka:
Choć troszkę bym jeszcze dopracowała...