Strona 1 z 1

Bryan Ferry

: ndz 06 wrz, 2020
autor: Vesper
Bryan Ferry (ur. 26 września 1945 w Washington w Anglii) – brytyjski piosenkarz, muzyk i kompozytor. W latach 1970-1983 lider i główny wokalista zespołu Roxy Music, od roku 1973 prowadzi karierę solową.

Obrazek


Kolejny mistrz klimatów...



(My only love - live in Lyon 2011)



(A Wasteland / Windswept - live in Hollywood, Florida 2017)

: pt 11 wrz, 2020
autor: Vesper
"Bête Noire" z 1987 roku to płyta, do której często wracam. Cudownie otulać się tymi dźwiękami. Ferry po mistrzowsku uwodzi tu głosem. Mimo, że przez krytyków album został przyjęty z mniejszym entuzjazmem, niż jego słynny poprzednik wydany dwa lata wcześniej - "Boys and Girls" - dla mnie to właśnie "Czarne zwierzę" jest kwintesencją talentu Bryana. Mniej komercyjne, zaskakujące, magiczne...



(Zamba)



(The Name Of The Game)



(Bête Noire)

: sob 14 lis, 2020
autor: Vesper

(Jealous Guy)



(Like a hurricane)


Genialnie scoverowane utwory Johna Lennona i Neila Younga.

Uwielbiam Bryana za jego wrażliwość, klasę, nieodparty czar, któremu nie potrafię się oprzeć...
Prawdziwy rockowy dżentelmen.

: ndz 15 lis, 2020
autor: Vesper

(Johnny & Mary)

Oryginał to oczywiście dzieło Roberta Palmera. Ferry dał utworowi drugie życie. Bardzo lubię tę wersję...

: sob 26 gru, 2020
autor: Vesper

(This Love)



(Is Your Love Strong Enough?)


Głos, którym uwielbiam się otulać. Który sprawia, że wszystko wokół znika, a świat zmienia się w tajemniczy ogród pełen dźwięków... Mogłabym zostać w nim na zawsze.

Re: Bryan Ferry

: czw 18 lut, 2021
autor: Vesper

(A Fool for Love)

Re: Bryan Ferry

: ndz 25 lip, 2021
autor: Vesper
Jak nie otulać się tymi dźwiękami, tym głosem?...


(Take A Chance With Me)

Re: Bryan Ferry

: ndz 03 lip, 2022
autor: Vesper
Jeśli wstępować w noc, to tylko tak... z tym głosem... muzyką...

(Boys and Girls)

Re: Bryan Ferry

: ndz 18 wrz, 2022
autor: Vesper
Nagrana w 1994 roku płyta "Mamouna" uwodziła mnie całą niedzielę... Z tymi dźwiękami wchodzę też w noc.
Jedyny, niepowtarzalny Bryan Ferry i Jego zniewalający głos...



(Your Painted Smile)



(The Only Face)



(Which Way to Turn)

Re: Bryan Ferry

: pn 31 paź, 2022
autor: Vesper

(Me Oh My)

Kolejny utwór, którego mogłabym słuchać bez końca...

Re: Bryan Ferry

: ndz 06 lis, 2022
autor: Vesper

(Song to the Siren)

Uwielbiam wersję Bryana, jest przepiękna! Wielu zresztą mierzyło się z tym utworem, jednak mimo wszystko oryginałowi ciężko dorównać...