Portishead

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Portishead - brytyjski triphopowy zespół muzyczny utworzony w 1991 w Bristolu w Wielkiej Brytanii, założony przez klawiszowca Geoffa Barrowa (artystę związanego wcześniej z takimi trip-hopowymi zespołami jak Massive Attack, czy Tricky) oraz wokalistkę Beth Gibbons.


Ależ dawno nie sięgałam po te dźwięki! Był czas, że rozbrzmiewały bez końca... A głos Beth Gibbons wciąż nie ma sobie równych! Szkoda tylko, że w dorobku mają zaledwie 3 płyty.
To jedna z tych moich nieoczywistych muzycznych miłości.


Debiutancki album "Dummy", z 1994 roku, brzmi właściwie tak, jakby nagrany został wczoraj... Ta muzyka w ogóle się nie zestarzała! I bez zmian: budzi wiele emocji.



(It's A Fire)



(Roads)



(Glory Box)
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

W 1997 roku zespół wydał drugi, zatytułowany po prostu "Portishead", album. Ta jego delikatna, melancholijna odsłona idealnie pasuje do dzisiejszego dnia... Lubię otulać się tymi dźwiękami.



(Over)



(Western Eyes)