Alcest

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1794
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Alcest – projekt muzyczny powstały w 2000 roku w Bagnols-sur-Cèze, we Francji. Na początku w zespole było trzech członków: Neige, Aegnor i Argoth. Razem wydali pierwszą płytę demo, która była utrzymana w tonacji blackmetalowej. Niedługo po tym z zespołu odeszli Aegnor i Argoth, zostawiając Neige'a jako jedynego członka. Od tego momentu muzyka Alcest zmieniała się coraz bardziej, zbliżając się w stronę shoegaze.


Od kilku tygodni "magluję" bez końca album "Kodama" z 2016 roku. To dźwięki, które odbieram każdym nerwem... Koncept album inspirowany jest japońskimi mitami i animą fenomenalnego Hayao Miyazakiego "Księżniczka Mononoke".
Ta muzyka zaprowadziła mnie znacznie dalej, niż sądziłam...


Tytułowa "Kodama":


I zamykający płytę, hipnotyzujący utwór "Notre sang et nos pensées":


A pomiędzy pierwszym i ostatnim utworem niezgłębiony świat przeżyć...



Kodama - w kulturze japońskiej duch zamieszkujący stare, ponad stuletnie drzewa (podobnie jak greckie nimfy drzewne).
(...) Kodamy pojawiają się przed wybranymi przez siebie ludźmi, którzy zgubili drogę w lesie. Bronią przed ludźmi drzew i mszczą się za wyrządzone im krzywdy. Ostrzegając ludzi, drzewa zamieszkane przez te istoty, oplata się specjalnym rodzajem oczyszczającej liny zwanej shimenawa. Wierzy się, że ścięcie drzewa zamieszkiwanego przez Kodama przynosi nieszczęście.
(...) Japończycy przedstawiali kodamy jako szybkie i swobodnie poruszające się po górach, dolinach i lasach duchy. Przypisywano im również zjawisko echa – gdy ktoś krzyczał potwór miał mu odpowiadać z chwilowym opóźnieniem, idealnie naśladując głos człowieka.

źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kodama_(duch)