Steven Wilson

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1794
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Steven John Wilson (ur. 3 listopada 1967 w Kingston upon Thames) – brytyjski muzyk, kompozytor, multiinstrumentalista, wokalista i producent muzyczny. Jego zainteresowania muzyczne sięgają od wszelkich odmian rocka i popu w ramach formacji Porcupine Tree oraz Blackfield, przez uduchowione piosenki projektu No-Man po eksperymentalną elektronikę, awangardowy jazz i ambient, z których znane są jego solowe projekty.


Tegoroczna jesień obrodziła wieloma ciekawymi płytami. Jedną z nich jest "The Harmony Codex" Stevena Wilsona. Dzieło absolutnie niesamowite i nieoczywiste, bo bardzo różnorodne brzmieniowo, a przy tym tak poruszające, że chwilami mam wrażenie, że serce nie wytrzyma tego napięcia, tylu pięknych dźwięków naraz...
Wokalista m. in. Jeżozwierza kolejny raz udowadnia, że wie, jak robić muzykę najwyższych lotów, od której nie sposób się uwolnić. Dużo tu przestrzeni dla wzruszeń i refleksji, ale i niepokoju. Szukanie harmonii nie jest proste, a Wilson z pewnością go nie ułatwia. Nie podaje rozwiązania na tacy, raczej rzuca wyzwanie, by w meandrach dźwięków samemu szukać drogi ku temu, co wydaje się niemal niemożliwe w tych przedziwnych, pełnych zawirowań czasach...



(Steven Wilson, Ninet Tayeb - Rock Bottom)



(Beautiful Scarecrow)



(The Harmony Codex)